x
This website uses third-party cookies exclusively to collect analytical data. If you continue browsing or close this notice, you will agree to its use.
Information about cookies
Top

Els castells, a un pas de la declaració de Patrimoni de la Humanitat

12-11-2010

Falten 5 dies perquè el Comitè Intergovernamental per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO es reuneixi a Nairobi (Kenya) per decidir si declara els
Castells, entre d'altres elements d'arreu del món, Patrimoni Immaterial de la Humanitat. La delegació catalana que viatjarà el proper dilluns 15 de novembre a Nairobi per defensar la candidatura dels castells estarà encapçalada pel president de Parlament de Catalunya, Ernest Benach, i el conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras. També viatjaran a la capital de Kenya el president de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, Miquel Botella, el director del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana, Ramon Fontdevila, l'editor de la revista Castells, Jordi Roigé, i el cap del departament de Patrimoni del Centre UNESCO de Catalunya, Lluís Garcia Petit.
La UNESCO celebra del 15 al 17 de novembre, al Kenyatta International Conference Centre de Nairobi, la cinquena sessió del Comitè Intergovernamental per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial, en la qual s'ha de decidir quines candidatures, de les 47 que s'hi presenten, s'inclouen en la llista del Patrimoni Cultural i Immaterial.

La candidatura
La candidatura "Castells patrimoni immaterial de la humanitat" va rebre el suport unànime del Parlament de Catalunya, amb una resolució aprovada el 17 d'abril de 2008. Posteriorment, una delegació catalana integrada per representants del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació, de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya i de la revista Castells, va presentar la documentació de la candidatura dels castells davant la seu de la UNESCO a París.

La Llista del Patrimoni Immaterial de la UNESCO
La Llista Representativa del patrimoni Immaterial de la Humanitat ja inclou 166 elements d'arreu del món. Per poder ser inscrits, els elements han de respondre a una sèrie de criteris, entre els quals s'inclou el de contribuir a donar a conèixer el patrimoni cultural immaterial i afavorir la presa de consciència de la seva importància.
Adoptada l'any 2003 i ratificada per 132 estats, la Convenció per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial promou la protecció d'elements com les tradicions i expressions orals, les arts de l'espectacle, les pràctiques socials, rituals i celebracions festives, els coneixements i pràctiques relacionats amb la natura i l'univers i les tècniques artesanals tradicionals.
Integrat per 24 membres escollits per l'Assemblea General dels Estats Membres en la Convenció per a la Salvaguarda del patrimoni Cultural Immaterial, el Comitè Intergovernamental és un dels seus òrgans directors. Quatre dels elements inscrits en anteriors edicions a la Llista corresponen a l'Estat Espanyol: la Patum de Berga, el Misteri d'Elx, el Tribunal de les Aigües de l'horta de València i el "Silbo Gomero".