x
This website uses third-party cookies exclusively to collect analytical data. If you continue browsing or close this notice, you will agree to its use.
Information about cookies
Top

Comunicat referent a l'accident en la diada de festa major de Gràcia

19-08-2013

La Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya vol expressar el suport i afecte de totes les colles del país als Castellers de la Vila de Gràcia i molt especialment a la família del membre de la colla greument lesionat en el decurs de la diada de festa major de Gràcia, celebrada ahir al migdia. En aquest sentit, la CCCC també demana respecte per la intimitat de la família en uns moments difícils com aquests.

El casteller lesionat ocupava una posició a la pinya del cinc de vuit dels Castellers de la Vila de Gràcia que va caure després de carregar-se. Va ser atès pels equips mèdics a la mateixa plaça de la Vila de Gràcia i un cop estabilitzat va ser traslladat a l'Hospital Clínic de Barcelona, on al llarg de les darreres hores se li han efectuat diverses proves. En aquests moments està conscient i fora de perill i el resultat de les proves indiquen que hi ha una lesió medul•lar les conseqüències de la qual encara estan per determinar.

Des de la CCCC volem recordar que les colles castelleres treballen des de fa anys, de forma particular i també col•lectivament a través de la pròpia Coordinadora, en la reducció dels riscos en l'acitivitat, tot i que entenent que el risc zero no existeix en cap activitat de tipus físic. Aquest compromís per la seguretat s'ha concretat en la reducció del nombre de caigudes en les diades, que ha passat de l'entorn del 7% dels castells aixecats a mitjans dels anys 90 a només un 3% l'any passat. Cal tenir en compte que aquesta reducció s'ha donat en un context de fort creixement de l'activitat: el 2012 es van aixecar més de 9.300 castells.

Fins i tot en cas de caiguda, les lesions greus són un fet excepcional en el món casteller, i es treballa per tal que encara es puguin reduir més. Fruit d'aquest treball ha estat la introducció de diverses mesures de seguretat com ara el casc de la canalla (des que s'ha estès l'ús a tot el pom de dalt no hi ha hagut cap lesió cranial en menors) o l'ús de terres atenuants i xarxes en els assajos. Dins el pla d'acció actual de la CCCC, des de fa uns mesos s'està desenvolupant un estudi sobre la viabilitat d'una protecció de tipus cervical aplicable a l'activitat castellera.