22-04-2022
L’antiga fàbrica Estrella Damm ha tornat a acollir l’acte d’inici de temporada de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, on s’ha fet un repàs al calendari d’aquest 2022 amb les activitats pròpies de l’entitat i algunes de les cites més destacades. A l’acte han estat presents les colles castelleres del país, els col·laboradors de la CCCC, representants del sector audiovisual i les alcaldies d’algunes de les poblacions castelleres més destacades del país.
El president de la Coordinadora, Joan Ibarra, ha donat la benvinguda als assistents destacant la importància dels reptes i il·lusions d’aquesta temporada única que comença assegurant que “hi ha més ganes, més força i més seny que mai i també tot el valor d’afrontar qualsevol objectiu que les colles es proposin”. Tot seguit diferents membres de la junta directiva han presentat les jornades que té previstes aquest any la Coordinadora refermant el seu compromís amb la formació en cada cop més àmbits. Així, el 9 d’abril ja es va celebrar la 26a Jornada de prevenció de lesions en el món casteller a Cornellà. El proper dissabte 14 de maig tindran lloc simultàniament la Jornada de gestió a Sitges i la Jornada musical a Tarragona i, finalment, el 26 de novembre tindrà lloc la quarta edició de la Jornada d’equitat a l’Arboç.
Per tal de recuperar la gent als assajos i a les places, la Coordinadora en col·laboració amb la Generalitat de Catalunya ha presentat també la campanya “Jo faig #castells” on alguns elements representatius del patrimoni cultural se sumen al fet casteller. Així, el Pantocràtor de Sant Climent de Taüll o la Dama Flàvia d’Empúries llueixen el mocador casteller, les protagonistes d’un vitrall modernista de Cerdanyola del Vallès toquen la gralla o el MIC s’enfaixa per anar a fer castells. Aquesta campanya serà especialment visible durant els mesos de maig i juny en diferents suports tant digitals com en paper.
En aquest acte d’inici de temporada s’ha presentat també “El pilar”, un nou reconeixement impulsat per la CCCC i que a partir d’ara atorgaran les colles castelleres membres de l’entitat amb l’objectiu de posar en valor la colla que hagi destacat per la seva la tasca de difusió i promoció del fet casteller o bé com a garant dels valors castellers. El mèrit i distintiu d’aquest guardó és que són les pròpies colles qui nominaran, visibilitzaran i reconeixeran la tasca.
La CCCC ha considerat que la llista d’iniciatives i activitats extra-castelleres que han realitzat les colles durant el 2021 ha estat enorme, posant en valor el mèrit i el valor de totes les colles sense excepció per haver aguantat tot aquest temps sense castells, però en canvi promovent la vacunació per responsabilitat amb la societat i solidaritat amb tot el col·lectiu mèdic, que és i ha estat innegable. Per tots aquests motius, s’ha considerat que aquest any el guardó havia de ser un reconeixement a aquesta actitud de totes les colles i per haver posat sobre la taula els valors castellers malgrat totes les dificultats, reconeixement simbòlic que s’ha acompanyat de la projecció d’un vídeo recull de totes aquestes accions.
Aquest acte d’inici de la temporada castellera ha servit també per fer la fotografia oficial del nou acord televisiu que permetrà mantenir una vintena de retransmissions en directe a les televisions locals i a través de la plataforma Xala, en un acord amb la Xarxa Audiovisual Local, mentre que es manté l’espai dedicat als castells a TV3 en un compromís de la televisió nacional que es remunta al Concurs de Castells de Tarragona de 1990.
Han estat presents Vicent Sanchis, director de TV3; Marc Melillas, conseller delegat de la XAL, acompanyat dels directors de TAC12 i Penedès TV, Xavier Abelló Joan Beumala; Oriol Soler i Marc Roma, codirector general i director de continguts d’Abacus, i Adelaida Moya, directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural de la Generalitat de Catalunya.
La Coordinadora també ha convidat a les alcaldies de Tarragona, Valls, Vilafranca i Terrassa que han presentat també algunes de les altres activitats que centraran l’atenció castellera aquest any 2022. Així s’ha parlat de les Decennals, el Concurs de Castells de Tarragona, la recuperació de places i diades del calendari tradicional com Sant Fèlix o Terrassa.
També s’ha volgut destacar el nou impuls que adquireix la Càtedra URV per a l’Estudi del Fet casteller amb la nova direcció d’Alfonso González, expresident precisament de la CCCC, que forma part de la Càtedra junt amb la mateixa universitat i la Colla Vella dels Xiquets de Valls.
L’acte ha estat presentat per l’actriu Leticia Dólera i la periodista Mireia Segú i ha comptat amb la presencia també de la música de gralles gràcies a la interpretació del grup Les Antines.
Enllaç als vídeos presentats: https://www.youtube.com/user/collescastelleres/videos