13-07-2022
La junta de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya (CCCC) ha aprovat aquesta setmana l’admissió dels Castellers de l’Adroc i els Castellers de Sarrià com a membres de ple dret de l’entitat. Les dues colles han superat d’aquesta manera la segona avaluació com a colles en formació, en què s’ha valorat especialment la ràpida recuperació i fins i tot superació del nivell assolit per les dues colles abans de la pandèmia.
Sant Andreu de la Barca havia tingut una colla entre el 1996 i el 2006 i els anys 2014 i 2015 van començar a haver-hi moviments per reactivar-la mentre, en paral·lel, també sorgia un projecte a la població veïna de Pallejà. La primavera de 2016 els dos projectes acordaven fusionar-se amb el nom de Castellers de l’Adroc (nom del turó que separa les dues viles). Un anys més tard demanaven d’entrar a la CCCC com a colla en formació. Al març de 2018, en el seu bateig, van completar el 3de6. Actualment, la colla ja ha igualat el nivell d’abans de l’aturada completant actuacions amb el 3de6, el 4de6 i el 3de6a.
El districte de Sarrià ja havia tingut una colla castellera activa entre els anys 2000 i 2004 i el mes de febrer de 2017 es va constituir novament en assemblea per ingressar el mes de gener de 2018 com a colla en formació de la CCCC. La presentació a plaça va ser el 8 d’octubre, durant la festa major del barri, on van descarregar el primer tres de sis. Des de la represa de l’activitat castellera el setembre de 2021 han completat varies actuacions a plaça, consolidant els castells bàsics de sis i també el 3de6a, el 4de6a, el 2de6 i el 5de6.
L’Assemblea de la CCCC va aprovar, l’any 2013, un protocol d’accés de noves colles establint un període mínim de tres anys durant els quals s’avalua i acompanya el procés de creixement i consolidació de la colla abans no es consideri colla de ple dret. Un cop acceptada la sol·licitud la colla ingressa a la CCCC amb la majoria de beneficis (inclosa la cobertura de l’assegurança) però sense dret a vot a l’assemblea. Aquest temps amb la consideració de colla en formació es pretén garantir els mínims per sortir a plaça tot tenint en compte el nivell tècnic (la colla ha de dur a plaça actuacions completes entenent-les com a tres castells + pilar descarregats) però també el creixement social i la solvència econòmica.
Amb el pas d’aquestes dues colles com a membres de ple dret, la CCCC està formada ara mateix per 104 colles, 84 de ple dret, 12 universitàries i 8 colles en formació: Castellers de la Selva, Castellers de Mediona, Castellers del Foix de Cubelles, Castellers del Pallars, Colla Castellera de Cerdanya, Colla Castellera de l’Esquerre de l’Eixample, Colla Castellera de Vacarisses i Xiquets de Torredembarra.