x
This website uses third-party cookies exclusively to collect analytical data. If you continue browsing or close this notice, you will agree to its use.
Information about cookies
Top

Unes 200 persones de 51 colles participen a la 27a Jornada de Prevenció en el món casteller

04-03-2023

La Jornada de Prevenció en el món casteller, de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya (CCCC), ha comptat aquest dissabte amb la participació d’unes 200 persones de fins a 51 colles a la Unió Santcugatenca amb els Castellers de Sant Cugat com a colla amfitriona. El president de la Coordinadora, Joan Ibarra, ha celebrat la gran assistència a la jornada: “Jornades com aquestes donen sentit a l’activitat de la Coordinadora i contribueixen a augmentar encara més la seguretat als castells”.

Les taules inaugurals de la jornada han comptat amb experts com la doctora Marta Romeu, que ha vingut a presentar l’estudi que impulsa la Coordinadora amb la Càtedra URV per l’Estudi del Fet Casteller i que durarà dues temporades. Romeu ha destacat que la canalla té la meitat de risc de lesionar-se als castells que en altres activitats de lleure, tot i que les lesions són “potencialment més greus”.

L’optometrista Marta Prat ha participat amb una presentació de l’estudi, reconegut amb el premi de recerca CePAC, sobre si es pot millorar l’equilibri als castells amb l’entrenament visual. El responsable de seguretat i prevenció de la Coordinadora, Ignasi Escamilla, i el metge epidemiòleg Enric Rovira han presentat diverses dades sobre la sinistralitat, entre les quals que la temporada passada es va registrar un sinistre per cada 31 castells.

La trobada ha seguit amb una bateria de tallers amb diversos temes com ara l’ajust del casc casteller, la preparació de la canalla per a una caiguda, l'organització d’un dispositiu a plaça, tots els aspectes tècnics a la pinya dels pilars caminant, la gestió dels sinistres amb la Coordinadora, i també la simulació d’una caiguda amb obertura de pinya inclosa.

Sessions de cafè

Per últim, les persones assistents han portat a debat diversos temes referents a la seguretat relacionada amb el fet casteller. D’una banda, la responsable de l’Àrea Mèdica de la CCCC, Sílvia Simó, i membres de Foment Casteller han conduït una sessió sobre com traslladar els consells de seguretat als equips sanitaris.

En paral·lel, Roger Estivill, excap de comunicació i excap de pinyes dels Castellers de Sants; Adrià Calvet, actual cap de colla de la Colla Jove Xiquets de Tarragona; Joaquim Fernández-Díaz, de la comissió sanitària dels Castellers de la Vila de Gràcia i la periodista Elisenda Rovira han debatut sobre la comunicació interna i externa al voltant de les caigudes.