20-06-2023
La temporada castellera audiovisual començarà aquesta setmana, coincidint amb la Festa Major de Sant Joan a Valls, i es preveuen fins a una trentena de retransmissions fins al novembre.
La majoria d’aquestes diades s’emetran en directe per TDT i la plataforma LaXarxa+, en produccions de la Xarxa Audiovisual Local i coproduccions amb diverses televisions locals. Fruit de l’acord entre la CCCC i La Xarxa, es podran veure un total de 22 diades que inclouen les més destacades de la temporada i algunes novetats d’enguany com la cobertura de la primera diada universitària el passat mes de març a Girona o la diada homenatge a Pau Casals en motiu del 50è aniversari de la seva mort. A més, s’espera també una coproducció amb Betevé per la retransmissió de les dues diades de La Mercè de Barcelona.
La Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals manté també la seva aposta per dedicar un espai als castells a TV3 i al C33. Aquesta temporada s’emetran una desena de resums d’algunes de les principals diades complementades amb petits reportatges, produïts per Abacus, que situïn a l’espectador a cada plaça. Es podran veure majoritàriament el mateix diumenge de diada al vespre al canal principal.
Per la seva banda, les televisions locals del país continuen compromeses amb l’activitat castellera dels respectius territoris, un fet que es reflecteix amb retransmissions més enllà de la llista de diades acordades amb La Xarxa a càrrec de Vallès Visió, TV Berguedà (que ja va retransmetre la diada dels Quatre fuets aquest mes de juny), RTV El Vendrell, Lleida TV o TAC12, entre d’altres.
Tota aquesta programació és possible gràcies la gestió dels drets de retransmissió que totes les colles tenen cedits a la CCCC i que ha de permetre al món casteller garantir l’aposta audiovisual pels castells amb una tranquil·litat i seguretat jurídica treballada durant els darrers deu anys.
Des de la Coordinadora es vol agrair i posar en valor tota aquesta iniciativa audiovisual capaç de fer arribar els castells a totes les televisions i dispositius digitals del país: pel prestigi i reconeixement que suposa per a l’activitat castellera mateixa, així com per la capacitat de fer d’altaveu d’aquestes produccions a fi d’ampliar el grau de coneixement del fet casteller, generar interès al seu voltant i fomentar que l’entorn social en faci un seguiment actiu.
Foto: elmoncasteller.cat