x
This website uses third-party cookies exclusively to collect analytical data. If you continue browsing or close this notice, you will agree to its use.
Information about cookies
Top

Presenten oficialment la candidatura dels castells davant la Unesco

28-08-2009

Una delegació catalana ha lliurat oficialment aquest migdia la documentació de la candidatura dels castells com a patrimoni cultural i immaterial de la humanitat de la UNESCO. La delegació que s'ha traslladat fins a París estava formada pel director del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana (CPCPT), Ramon Fontdevila; el president de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya (CCCC), Miquel Botella, i l'editor de la revista Castells, Jordi Roigé.
El president de la CCCC, Miquel Botella, ha explicat que la presentació de la candidatura demostra la "gran vitalitat del fenomen casteller, que en només unes dècades ha passat d'un àmbit comarcal a aspirar a un reconeixement universal". Botella també ha apuntat que, a més de l'òbvia dimensió internacional que tindria un reconeixement com aquest, també tindria una gran importància a casa: "Suposaria un gran impuls a l'autoestima del propi món casteller, i al mateix temps acabaria de consolidar-nos dins la societat catalana, que en general valora positivament els castells però que encara en té un cert desconeixement."

Ramon Fontdevila ha declarat que "els castells tenen possibilitats en aquesta candidatura perquè el que hem presentat s'avé amb la Convenció per la Salvaguarda del Patrimoni Immaterial de la Humanitat. Els castells són una pràctica viva, compartida per molta gent, amb elements plàstics de gran bellesa i que aporta valors com la integració i el treball en equip per aconseguir un objectiu comú. Tots aquests elements fan guanyar valor als castells de cara a la candidatura".

El conjunt de fitxes i documentació presentades per la delegació ha estat elaborat pels representants de la Comissió "Castells patrimoni immaterial de la humanitat" formada pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, la Revista Castells i el Centre UNESCO de Catalunya. La Comissió també aporta mesures de difusió i salvaguarda, així com un complet conjunt de publicacions, fotografies i un documental.

El proper dilluns 31 d'agost és el darrer dia per a la recepció de sol·licituds. A partir d'aquest dia s'obre un període de tres mesos on els representants de la UNESCO poden sol·licitar l'ampliació de dades. Els resultats no es donaran a conèixer fins a la tardor del 2010.

La candidatura dels castells ha rebut el suport unànime del Parlament de Catalunya, amb una declaració on reconeix que els castells s'han convertit en una de les expressions més rellevants de la cultura popular i tradicional a Catalunya.