26-08-2022
La Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya (CCCC) treballa en un Pla d’Igualtat Marc per a totes les colles i una guia per implementar-lo. El pla ha de ser un instrument estratègic que permeti a les colles integrar la igualtat d’oportunitats de forma transversal, fent la seva cultura organitzativa més justa i amb perspectiva de gènere.
Les entitats del món de la cultura popular compartim el repte de contribuir a construir una societat més justa i igualitària on no hi hagi cap tipus de discriminació, tampoc per raó de gènere. Les colles castelleres vetllen per aquesta equitat a través d’uns valors intrínsecs a la pròpia activitat però no podem obviar la realitat social i cultural en la que ens trobem i és inevitable detectar necessitats i espais de millora.
La temporada 2018 es va crear, entre d’altres, la Comissió d’equitat, un espai de trobada obert i transversal on les colles comparteixen necessitats i propostes a les que es pot anar donant resposta des del paraigües de la CCCC. Així, s’han impulsat diferents iniciatives entre les que destaquen la presentació el novembre passat a la 3a Jornada d’equitat d’un protocol de prevenció, detecció i actuació contra l’Abús Sexual Infantil (ASI) basat en el treballat prèviament els Castellers de Barcelona i la Fundació Vicky Bernadet.
Amb la voluntat de seguir treballant per a la igualtat d’oportunitats de totes les persones, a través d’aquesta guia volem traslladar a les entitats la importància d’implementar un pla d’igualtat, una eina útil i pràctica per avançar en aquesta direcció.
Tal i com defineix la Generalitat de Catalunya un pla d’igualtat és un conjunt ordenat de mesures per assolir la igualtat de tracte i d'oportunitats entre dones i homes eliminant qualsevol tipus de discriminació per raó de sexe. En totes les organitzacions i entitats és imprescindible desenvolupar i implementar un Pla d’Igualtat, per analitzar diversos àmbits amb perspectiva de gènere i assegurar i/o corregir qualsevol tipus de discriminació i perpetuació de les desigualtats entre dones i homes. També al món casteller.
S’ha definit un calendari amb La Sal, una entitat d’economia social i solidaria que treballa per la igualtat de gènere i la diversitat afectiva i sexual, que inclou diferents fases de redacció i de reunions de treball i de seguiment, amb especial atenció a un procés participatiu obert a totes les colles que formen part de la Comissió d’equitat i que comptarà amb tres trobades presencials en diferents punts de Catalunya. Així, la previsió és poder presentar el document i compartir-lo amb les colles durant el proper mes de gener.
(fotografia: Josep Pont i Roca)