13-05-2010
Una trentena de colles castelleres participen aquest any en el programa d'integració de nouvinguts al món casteller "Tots som una colla". Aquest programa, plantejat com una invitació, consisteix en la organització d'uns tallers d'introducció als castells que s'adrecen especialment a la població immigrant, per tal que puguin participar en aquesta activitat. "Tots som una colla" és una iniciativa de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya (CCCC), juntament amb la Secretaria per a la Immigració del Departament d'Acció Social i Ciutadania i el Centre de Promoció de la Cultural Popular i Tradicional Catalana (CPCPTC) del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya.
El programa s'ha presentat aquest migdia amb un acte celebrat al Consorci per la Normalització Lingüística, a Barcelona. Oriol Amorós, Secretari per a la Immigració de la Generalitat, ha destacat el fet que "en deu anys ha arribat al nostre país un milió de persones i el repte és aconseguir que d'aquí a deu anys siguin catalans de ple dret". En aquest sentit, l'aportació de les colles castelleres "no és només un granet de sorra, sinó que té un valor simbòlic important, ja que suposa una metàfora del que el país vol ser". Per la seva banda, Ramon Fontdevila, director del CPCPTC, ha destacat que amb projectes com aquest "volem fer servir la cultura popular per allò que sempre ha servit, com a espai de trobada, per crear consciència d'una sola comunitat".
Per la seva banda, el president de la CCCC, Miquel Botella, ha recordat que les colles castelleres ja han funcionat, històricament, com una eina espontània d'integració de nouvinguts a la cultura catalana. El fet que tothom és vàlid dins una colla castellera, que tothom hi pot participar, juntament amb la necessitat constant de les colles de sumar nous efectius, les converteixen en un actiu de primer ordre a l'hora d'acollir tota mena de persones.
L'any passat es va desenvolupar una prova pilot en quatre de les poblacions amb colla castellera que tenen més índex de població immigrant: Salt, Vic, Guissona i El Vendrell. Aquest 2010 el projecte s'ha ofert a les 56 colles castelleres existents en aquest moment. Fins el moment -encara és possible de sumar-s'hi- ja han confirmat la seva participació un total de 28 colles, pertanyents a una vintena de poblacions, entre les quals hi ha algunes de les més importants del país, com ara Barcelona, l'Hospitalet de Llobregat, Badalona, Terrassa, Mataró, Tarragona, Reus o Granollers.
A Barcelona, difusió conjunta
En el cas de la capital catalana, les cinc colles existents han coordinat les dates de celebració dels tallers i han sumat esforços per a la difusió del projecte. Per això, a més, han comptat amb el suport de l'ajuntament de Barcelona, tant a nivell tècnic com econòmic. En aquesta línia, Ramon Sanahuja, cap dels Serveis d'Immigració de l'ajuntament, ha recordat que recentment es va aprovar el pla intercultural de la ciutat que, entre d'altres, es planteja com a objectiu obrir el teixit social als nouvinguts. Els Castellers de Barcelona, els Castellers de Sants, els Castellers de la Vila de Gràcia, els Castellers del Poble Sec i els Castellers de la Sagrada Família faran els tallers entre la tercera setmana de maig i la primera de juny.
Si voleu més informació sobre el projecte, cliqueu aquí.
Si voleu consultar les dates dels tallers, cliqueu aquí.