x
Este sitio web utiliza cookies de terceros exclusivamente para recoger datos de análisis. Si continúa la navegación o cierra este aviso, usted aceptará su uso.
Información sobre las cookies
Top

Els castells ja són patrimoni de la humanitat!

16-11-2010

La UNESCO ha declarat els Castells Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat avui a tres quarts de quatre de la tarda, durant la cinquena sessió del Comitè Intergovernamental per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial celebrada al Kenyatta International Conference Centre de Nairobi (Kenya). La UNESCO destaca que els castells "són percebuts pels catalans com a part integrant de la seva identitat cultural" i proporcionen "un sentit de continuïtat, cohesió social i solidaritat".

La UNESCO també assenyala que la inclusió dels Castells a la Llista Representativa "pot promoure el patrimoni cultural immaterial, de manera que reforci la cohesió social i fomenti el respecte pel diàleg cultural i la creativitat humana". La UNESCO destaca també que la candidatura ha estat elaborada mitjançant un procés de consulta i cooperació amb els castellers.

Just abans dels Castells, el Comitè ha decidit incloure també a la Llista Representativa el flamenc i el cant de la Sibil·la. Posteriorment també s'ha aprovat la dieta mediterrània. Un total de 46 elements d'una vintenta de països s'han afegit a la Llista del Patrimoni Immaterial.

Per defensar la candidatura dels Castells, hi ha a Nairobi una delegació catalana encapçalada pel president de Parlament de Catalunya, Ernest Benach, i el conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras. També han viatjat a la capital de Kenya el president de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, Miquel Botella, el director del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana, Ramon Fontdevila, l'editor de la revista Castells, Jordi Roigé, i el cap del departament de Patrimoni del Centre UNESCO de Catalunya, Lluís Garcia Petit.

Valoració del president de la CCCC

El President de la CCCC, Miquel Botella, ha declarat des de Nairobi (Kenya) que "el reconeixement de la UNESCO no és simplement una fita important, sinó que ha de suposar un punt de partida per encarar millor els reptes de futur." En aquest sentit, Botella ha explicat que "ara mateix els castells es troben en el millor moment de la seva història, però el futur no el té ningú assegurat" i ha recordat que després d'un segle XIX d'esplendor, ara fa cent anys els castells van estar a punt de desaparèixer. Per aquest motiu, el president de la CCCC ha afirmat que "els castells han de continuar sent capaços de connectar amb els temps actuals, com ja han fet els darrers anys amb qüestions com la incorporació de la dona o el casc per la canalla".

Finalment, Botella també ha constatat que el reconeixement de la UNESCO suposa reforçar alguns dels valors dels castells, com ara el caràcter obert de les colles, l'amateurisme integral o l'esperit de pertinença a una colla.