11-03-2020
L’Observatori de la Igualtat de la Universitat Rovira i Virgili (URV) ha atorgat a la Comissió d’Equitat de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya (CCCC) la Distinció Maria Antònia Ferrer, que reconeix a una persona, col·lectiu o institució que ha tingut un paper destacat en la lluita pels drets de les dones. Inés Solé, vicepresidenta de la Coordinadora, va recollir la distinció que van entregar la rectora de la URV, María José Figueras, i el codirector de l’Observatori de la Igualtat, Víctor Merino, en un acte celebrat a la Sala de Graus de la mateixa universitat.
La Comissió d’Equitat de la CCCC parteix de la necessitat d’abordar temes d’igualtat des de diverses perspectives, fent especial èmfasi en racisme, gènere i LGTBIfòbia i treballar la prevenció, la sensibilització i l’abordatge des d’àmbits de treball com són l’educatiu o el jurídic. A més, té la voluntat de fer pedagogia i sensibilització reforçant els valors castellers, en tant que valors humans i que són bandera de l’activitat cultural, a partir de les colles i les persones que les integren.
Durant l’acte es va estrenar també un vídeo que recull la trajectòria de la Comissió que la CCCC va crear ara fa dos anys i els testimonis d’algunes de les castelleres pioneres com Carme Ferré (Xiquets de Tarragona), Sandra Vilaseca (Castellers de Barcelona) o les Minyones de Terrassa. A més, la professora de la Universitat de València, Verònica Gisbert, va pronunciar la xerrada “Tota pedreta fa marge: les lluites feministes als espais festius”, per posar en context la feina que fan comissions com la de la CCCC i grups de treball d’agrupacions folklòriques o de l’àmbit de la festa popular.
Comissió d’Equitat de la CCCC s’uneix a la llista d’entitats i persones a qui l’Observatori de la Igualtat de la URV ha atorgat la Distinció com Laura Román, el Grup Regional d’Atenció a la Víctima i els Grups d’Atenció a la Víctima de la Regió Policial del Camp de Tarragona i de la Regió Policial de Terres de l’Ebre dels Mossos d’Esquadra, Eulàlia Lledó, Rosa Queralt, Dolors Comas d’Argemir, Montserrat Duch, professores de Química, Marta Selva, Montserrat Palau, Berta Ramos o el grup de recerca interdisciplinari GRÈC.