x
Este sitio web utiliza cookies de terceros exclusivamente para recoger datos de análisis. Si continúa la navegación o cierra este aviso, usted aceptará su uso.
Información sobre las cookies
Top

Les dones protagonitzen les cures a les colles castelleres i són minoria en les responsabilitats tècniques

25-01-2023

El món casteller ha guanyat caps de colla dones, però aquestes encara són la minoria i, fins i tot, absents quan parlem de les colles de 9 i 10 pisos. En canvi, les dones continuen tenint molta presència en els rols de cures i administratius. Són dades de l’Informe de paritat dels equips tècnics i directius de les colles castelleres 2022 elaborat per la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya.

L’informe s’ha elaborat a partir de les dades que van facilitar a mitjans de 2022 80 de les 90 colles castelleres convencionals. En concret, es va preguntar pels càrrecs dels equips tècnics i directius, així com per la població general de la seva colla diferenciant entre homes i dones, i excloent la canalla (entenent que aquesta no ocupa càrrecs de responsabilitat). Quan es diferencia zona tradicional (ZT) i zona no tradicional (ZNT) el límit de l’estudi s’ha establert a Vilanova i la Geltrú.

D’entrada, no hi ha hagut una gran entrada de dones al món casteller respecte 2017 (es passa del 40% al 42%). Si al món casteller hi ha un 42% de dones, esperar una paritat del 50% als equips directius i tècnics no seria equivalent a la proporció que hi ha de la població global. No obstant això les xifres demostren que estem lluny d’aquesta realitat en els càrrecs de més responsabilitat.

L’any 2022, les cinc colles amb més presència de dones entre els seus membres, així com les cinc del 2017, són de l’anomenada zona no tradicional. Pel que fa a les colles amb menys presència de dones, totes cinc corresponen a la zona tradicional: la proporció més baixa registrada és de 78,3% homes per 21,7% de dones.

Presidentes i caps de colla
Si bé el percentatge de dones caps de colla ha augmentat del 20% al 25,5% del 2017 al 2022, el de dones presidentes ha caigut del 36 al 32,5%. Quan ens fixem en la fotografia actual de dones presidentes, oscil·len entre el 33 i el 50% de dones en les colles en formació, de 6, de 7 i de 10, mentre que no passen del 10% a les colles de 8 i de 9.

Si seguim a l’equip directiu, el càrrec amb més presència de dones és el de secretària, i el que menys, el de comunicació. Un altre factor a tenir en compte és l’antiguitat de la colla. La presència de dones presidentes és menor en les colles nascudes abans del 2000 que en les posteriors (4% vs 22%).

Si observem la presència de dones al capdavant de l’equip tècnic, no hi ha cap dona en les formacions amb categoria de 9 i de 10. Aquesta absència té un impacte negatiu en la falta de referents. De les 25 dones cap de colla només 11 ho són en solitari i 14 comparteixen el càrrec: dues d’elles són co-caps i 12 ho són al costat d’un home. El càrrec amb més presència de dones segueix sent el de cap de canalla (76,7%) i el que menys, el de cap de pinyes (15,8%).

Comissions d’equitat
D’altra banda, de les 77 colles que han facilitat informació sobre si tenen comissió d’equitat/gènere/feminista/d’igualtat, 39 no en tenen. La presència de comissió d’igualtat creix amb el nivell casteller de les colles: les colles en formació, de sis i de set registren al voltant d’un 30%, mentre que a les de 8 ja és del 64,3%; a les de 9 del 75%, i a les de 10, totes compten amb aquest instrument.

Aquest informe ha comptat amb la implicació de la comissió d’Equitat, a qui la CCCC agraeix la feina feta també en el marc del Pla d’igualtat marc per a totes les colles castelleres. D’aquest document ja se n’estan ultimant els detalls, i esperem poder-lo compartir ben aviat amb tot el món casteller en una acció més per assolir la igualtat efectiva.

Ficheros adjuntos