x
Aquest lloc web utilitza cookies de tercers exclusivament per recollir dades d'anàlisi. Si continua la navegació o tanca aquest avís, vostè acceptarà el seu ús.
Informació sobre les cookies
Top

LES COLLES

Els castellers s’agrupen en colles, els diferents “equips” que fan castells. En l’actualitat n’hi ha 102. El que les diferencia, a banda del nom, és sobretot el color de la camisa. Cada colla és un petit univers. Podem trobar des de les agrupacions que tot just comencen i fan castells de sis pisos fins a les que assoleixen construccions de l’anomenada “gamma extra”, els de màxima dificultat. De la mateixa manera, n’hi ha que no arriben al centenar de membres, mentre que les més grans poden arribar a arrossegar gairebé un miler de camises en les actuacions més importants. Totes, però, comparteixen l’essència: són grups de castellers que treballen plegats per tal d’assolir els seus reptes.

Les colles generalment s’identifiquen amb una població concreta, tot i que també hi ha alguns municipis amb més d’una colla. A Barcelona, per exemple, n’hi ha vuit. Un cas particular és el de les colles universitàries, aparegudes recentment, i que estan composades únicament per estudiants i professors.

Podeu consultar el llistat de colles actualment existents.

Llistat

Com s'organitzen Les Colles

Les colles castelleres disposen d’una doble jerarquia interna. Per una banda, la junta tècnica és la que s’ocupa de la composició i l’assaig dels diferents castells: qui forma cada pis, com s’estructura la pinya, quins castells es proven... El cap de colla és el líder de la junta tècnica, que acostuma a comptar amb ajudants com el cap de pinyes, el cap de canalla... Per entendre’ns, el cap de colla és l’equivalent a “l’entrenador” en els esports.
L’altre vessant organitzatiu el trobem en la junta directiva, encapçalada pel president i que, com en qualsevol associació, compta també amb figures com tresorer, secretari... La directiva s’ocupa dels assumptes institucionals i organitzatius de l’entitat: pressupost, contractacions (com ara autobusos), organització d’esdeveniments extracastellers...

INDUMENTÀRIA

Els pantalons blancs, la faixa negra i el mocador vermell amb punts blancs són la indumentària comuna entre tots els castellers. El que la diferencia entre unes colles i altres són el color de la camisa i l’escut. Cada colla compta amb el seu color de camisa característic, malgrat que òbviament, amb la proliferació de noves colles any rere any, gairebé tots els colors estan repetits.