25-07-2011
La Coordinadora de Colles Castelleres ha reeditat el fulletó "Fem pinya", una guia de bones pràctiques de prevenció a l'hora de formar la base del castell, gràcies al suport de l'Aliança. El fulletó es va editar per primer cop el 2007, amb una tirada de 6.000 exemplars, i actualment estava pràcticament esgotada, motiu pel qual diverses colles havien demanat que se'n fos una nova edició. L'Aliança, la mútua d'atenció sanitària del col·lectiu casteller, s'ha fet càrrec d'aquesta segona edició, que també és de 6.000 exemplars, i els distribuirà directament a les colles.
La guia remarca la importància de la pinya com a element primordial en el castell, ja que és l'element que dóna estabilitat al castell i protegeix els participants en cas de caiguda. Per això, els components del castell que fan pinya, han de tenir en compte les seves característiques físiques, la manera d'entrar per fer una bona base, els complements com el mocador al cap o la faixa per protegir l'esquena, etc.
La recent inclusió dels castells en la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat de la Unesco, suposa un reconeixement important, però al mateix temps compromet a tot el col·lectiu a vetllar més que mai per reduir el risc al mínim. Fem Pinya vol contribuir a fomentar aquesta prevenció i dóna instruccions sobre la millor manera de participar en un castell: posicions, espais, control del cos, elements accessoris, etc.