La Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya treballa prioritàriament en aquells àmbits que depassen les capacitats de cada colla per ella mateixa, i que són, principalment:
Això es tradueix en l'impuls que dóna la CCCC a projectes com la candidatura dels castells a la Llista del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat, el projecte d'acollida de nouvinguts "Tots som una colla" o l'estudi de noves mesures de seguretat i prevenció en l'activitat castellera.
El món casteller, mitjançant la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya (CCCC), ha demostrat al llarg dels darrers anys una gran preocupació per la prevenció de lesions, que s'ha concretat, entre d'altres mesures, en la celebració cada any d'unes jornades dedicades a aquesta temàtica, l'impuls a nombrosos estudis científics i l'adopció de noves mesures de protecció, com ara el casc per la canalla.
Els PDF que podeu trobar sota són un resum dels diferents estudis que s'han desenvolupat en els darrers vint anys, així com un manual de prevenció per a les colles en què es recullen consells i recomanacions de tot tipus per a la pràctica castellera.
En aquest espai volem facilitar-vos informació, recordatoris i recomanacions per a poder entendre i conèixer millor les cobertures de les assegurances i, per tant, poder-ne fer un millor ús.
Compartim també els diferents missatges de la campanya de #prevencióalscastells impulsada per la Comissió de Seguretat que ha començat aquest juny de 2019 a través de les xarxes socials.
Aquest fulletó és un inventari sintètic de bones pràctiques de seguretat a les pinyes, una qüestió que afecta directament la gran majoria de castellers.
Aquest petit manual pretén, doncs, donar la informació bàsica a tenir en compte per tal de poder fer les pinyes més efectives i segures. Està pensat tant per als castellers nous com per als veterans. Als primers els ajudarà a treballar, des del primer dia, en les condicions d'eficàcia i seguretat màxima per a ells i la resta de companys. Als segons, els recordarà aspectes que ja coneixen però els informarà d'aquells aspectes que, a partir dels estudis que de mica en mica es van fent sobre la seguretat als castells, s'han anat incorporant com a nous.
Del fulletó ja se n'han fet tres reedicions des de la primera edició de 2008: 2011, 2014 i 2018. A més, el 2015 se'n va fer la versió en vídeo.
Descarrega PDF El món casteller, mitjançant la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya (CCCC), ha demostrat al llarg dels darrers anys una gran preocupació per la prevenció de lesions, que s'ha concretat, entre d'altres mesures, en la celebració cada any d'unes jornades dedicades a aquesta temàtica, l'impuls a nombrosos estudis científics i l'adopció de noves mesures de protecció, com ara el casc per la canalla.
Els PDF que podeu trobar sota són un resum dels diferents estudis que s'han desenvolupat en els darrers vint anys, així com un manual de prevenció per a les colles en què es recullen consells i recomanacions.
Les Jornades de Prevenció de Lesions, impulsades pel Grup pel Foment de la Ciència i la Salut en el Món Casteller, se celebren cada any des del 1994 i permeten presentar les novetats en quant a estudis i innovacions en aquest àmbit.
Des de l'any 2013, la Coordinadora també ofereix a les seves colles membres formació en diversos àmbits de la gestió, com ara el fiscal, el comunicatiu, la protecció de dades, l'obtenció de recursos o l'organització de les pròpies diades. Seguint l'esquema de la formació en l'àmbit de prevenció, s'articula entorn una jornada anual de Bones Pràctiques de Gestió i es complementa amb sessions específiques sobre temes concrets.
Podeu consultar els continguts de les jornades celebrades fins el moment:
Aquesta jornada neix com a iniciativa de la Comissió d’Equitat i parteix de la necessitat evident d’abordar temes d’igualtat des de diverses perspectives, fent especial èmfasi en racisme, gènere i LGTBIfòbia. Des d’aquesta comissió volem, per una banda, donar-nos suport entre les diferents comissions i grups de treball de cada colla (formació, espais de trobada, documentació, compartir dinàmiques, iniciatives, activitats, etc.) i per l’altra, treballar des de la prevenció, la sensibilització i l’abordatge des de diferents àmbits de treball com són l’educatiu o el jurídic. Com és ben sabut, les colles són un reflex de la societat i, per tant, no estan exemptes dels valors patriarcals i masclistes que imperen actualment. En aquest sentit, cal donar resposta a totes les situacions de greuge, discriminació o desigualtat que puguin sorgir. A més a més veiem necessari fer pedagogia i sensibilització sobre tots aquests temes, reforçant els valors castellers, en tant que valors humans, els quals són bandera i identitat de la nostra activitat cultural: els castells, les colles i les persones que les integren.
El 2021 la CCCC va dedicar una formació específica per a les gralles i timbals de les colles castelleres. Aquesta proposta, definida amb la complicitat de la Comissió Musical, substituiria el “Taller de gralles i tabals” que s’havia inclòs a les últimes edicions de la Jornada de prevenció de lesions en el món casteller i neix amb la voluntat d’oferir una formació anual que consolidi l’aposta de la CCCC pels grups musicals de les colles.
D’aquesta manera la formació musical s’afegeix a les més que consolidades jornades de prevenció dirigides als equips tècnics, les de gestió adreçades als equips directius i les d’equitat obertes a totes les persones castelleres.
Tenir coneixements de Suport Vital Bàsic és essencial, no només per l‘activitat castellera, sinó també per la vida quotidiana. Reconèixer els signes de gravetat i tenir una formació bàsica és imprescindible per poder realitzar accions i/o prendre decisions que millorin el pronòstic vital d’un lesionat després d'un accident greu. Disposar d’una persona o equip de persones entrenats per actuar en cas necessari dóna, a més, confiança i tranquil·litat als participants de l’activitat, en el nostre cas els castells.
Des de la CCCC apostem per la formació en diferents àmbits relacionats amb la prevenció i la salut. Enguany, hem tornat a programar aquest curs amb personal sanitari de Creu Roja, específicament dissenyat per a castellers/es, orientat a les situacions més freqüents tant a assaig com a plaça, i considerant els materials disponibles propis de la nostra activitat.
L'Acte d’Inici de Temporada pretén ser el tret de sortida simbòlic a la temporada, i un espai de trobada per les més de 100 colles castelleres del país, juntament amb administracions, empreses i entitats que donen suport al món casteller.
La Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya (CCCC) té entre les seves finalitats la promoció dels castells i els valors del fet casteller, i la difusió del seu coneixement, així com vetllar pel seu públic reconeixement, per la seva bona imatge i per la seva pervivència.
“El pilar” és un reconeixement impulsat per la CCCC i que atorguen les colles castelleres membres de l’entitat amb l’objectiu de posar en valor la colla que hagi destacat per la seva la tasca de difusió i promoció del fet casteller o bé com a garant dels valors castellers. El mèrit i distintiu d’aquest guardó és que són les pròpies colles qui nominen, visibilitzen i reconeixen la tasca.
El pilar és l’estructura bàsica i la primera que fan totes les colles. No n’hi ha cap que no el faci i està present en tots els actes. Va més enllà de les construccions, marca l’inici o el final d’una diada però també actes de celebració o commemoració o respecte. I és també la base de quelcom, els fonaments, el punt partida.
La Càtedra URV per a l'Estudi del Fet Casteller està concebuda com una eina de reflexió interdisciplinària, debat i divulgació a l'entorn del fet casteller. La Càtedra està impulsada en el seu origen per la Universitat Rovira i Virgili, la Colla Vella dels Xiquets de Valls i la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya i té com a objectiu l'impuls d'un espai per a la recerca i la formació per a futurs investigadors i experts del fet casteller, a més de promoure el coneixement del fet casteller en totes les seves dimensions i col·laborar en la salvaguarda dels castells com a patrimoni cultural immaterial de la humanitat.
Més informació a la web de la Càtedra clicant aquí.
La seguretat i la prevenció sempre han tingut una especial atenció per a la CCCC, però també aspectes més socials com la psicologia, la igualtat, la salut emocional o l'impacte econòmic, entre d'altres. En aquest apartat trobareu diferents documents i informes que considerem d'interès general i que tracten sobre aquests diversos àmbits.
A continuació podeu accedir directament a totes les memòries d'activitat mitjançant el document adjunt de cada any.