29-11-2011
La Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya (CCCC) ha felicitat l'ajuntament d'Algemesí, així com a la Muixeranga i la Nova Muixeranga d'aquesta població, després que la festa de la Mare de Déu de la Salut hagi estat inclosa en la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Unesco, tal i com fa un any va passar amb els castells. La resolució s'ha pres aquest dilluns a la matinada a Bali, en el transcurs de la 6a reunió del Comitè Intergovernamental per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial.
La festa, que té origen al segle XIII, se celebra els dies 7 i 8 de setembre de cada any, i en totes les processons es realitzen una sèrie de balls originaris del municipi d'Algemesí (Ribera Alta, País Valencià). El ball més conegut és la Muixeranga, que consisteix en un conjunt de figures plàstiques compost per torres humanes i figures representatives. S'hi formen dos grups: els de la Muixeranga Vella (homes vestits de blau i vermell amb ratlles blanques) i els de la Muixeranga Nova (composició mixta, vestits de verd i blau i també amb ratlles blanques). Algemesí té el mèrit d'haver mantingut aquesta pràctica, que en els darrers anys també s'ha recuperat en altres localitats valencianes.
La relació de parentiu entre les muixerangues valencianes i els castells catalans és clara. Significativament, els castells van sorgir a cavall entre els segles XVIII i XIX com una evolució de l'anomenat Ball de Valencians, que es practicava al Camp de Tarragona. Actualment, hi ha força relació entre les colles castelleres i les diferents muixerangues valencianes, i en concret les d'Algemesí. Cada maig se celebra en aquesta població una Trobada de Muixerangues en la què hi actuen de convidades una o dues colles castelleres. Igualment, les Muixerangues actuen sovint al Principat convidades per colles castelleres.