x
This website uses third-party cookies exclusively to collect analytical data. If you continue browsing or close this notice, you will agree to its use.
Information about cookies
Top

El casc casteller, protagonista a la XXIX Jornada de prevenció de lesions en el món casteller

17-02-2025

La Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya (CCCC) ha celebrat aquest matí la XXIX Jornada de Prevenció de Lesions en el món casteller, que ha tingut lloc a l'Hospital de Mataró. Aquesta edició ha estat acollida i coorganitzada pels Capgrossos de Mataró, i ha comptat amb més de 200 inscrits de més de 50 colles diferents, consolidant-se com un referent en la formació, la seguretat i la salut en l’activitat castellera.

La jornada ha estat inaugurada amb la presència del president de la Junta de la CCCC, Carles Cortés; l’alcalde de Mataró, David Bote; el director de l’Hospital de Mataró, Rafael Lledó; el President del Foment de la Ciència i la Salut en el món casteller, Josep Maria Casanellas; i l’ara ja ex-president dels Capgrossos de Mataró, Kim Alfonso. Tots ells han destacat la rellevància d’aquest esdeveniment, que ha tingut lloc en un entorn professional com és un hospital, i que subratlla la importància d’un abordatge rigorós en matèria de seguretat en l'activitat castellera.

El tema central d’aquesta edició ha estat el casc casteller, que compleix l’any vinent complirà el seu 20è aniversari d'implantació al pom de dalt. Pedro Zornoza, responsable tècnic d’NZI, empresa que fabrica els cascs castellers i convidat especial de la jornada, ha aprofitat la seva intervenció per aprofundir en el complex disseny de l’actual casc casteller, detallant les seves característiques tècniques i els materials que el composen. La sessió plenària ha conclòs amb l’anunci de la voluntat de la CCCC d'iniciar un estudi per al disseny d’una versió millorada del casc casteller. Aquest estudi es farà en diverses fases, amb l'objectiu de millorar la seguretat de la pràctica castellera en els propers anys. En la sessió plenària també s’ha explicat l'origen i la història de la creació del casc casteller, destacant el seu impacte positiu en la seguretat dels castellers. Silvia Simó, responsable de l'Àrea Mèdica de la Coordinadora, ha presentat l’estat actual del casc, abordant la seva utilització, la correcta col·locació i responent a dubtes i situacions que les colles han fet arribar a la Coordinadora.

Durant la jornada, també s’ha fet referència a l'informe de sinistralitat del 2024. En línia amb les dades dels anys anteriors, les caigudes continuen sent poc freqüents, amb només un 3% dels castells, excloent els pilars de quatre. Així mateix, globalment, les lesions greus continuen sent excepcionals. No obstant això, l'informe alerta d'una tendència creixent en lesions potencialment greus i en caigudes a terra, un fenomen que mereix la nostra atenció per poder seguir millorant les condicions de seguretat i minimitzar els riscos per als castellers. L’informe complet de sinistralitat de la temporada 2024 estarà disponible en breu a la web de la CCCC.

La jornada ha comptat també amb diversos tallers tècnics i pràctics que han tractat temes com l'ajust i conservació del casc casteller, la preparació física dirigida a castells, la situació actual de la soca a l’antiga i les seves limitacions per a la seva implantació, la gestió dels comunicats d'accidents i el registre de lesions i un taller sobre trets comuns dels castells compostos, com el 5de7, el 7de7 i el 9de7. Amb la col·laboració de Creu Roja Tarragona, un dels tallers estrella ha estat una simulació d’atenció a la canalla castellera lesionada i a lesions cranials i cervicals.

A la tarda, la jornada ha continuat amb una sessió centrada en la controvèrsia sobre la valoració dels castells carregats i els resultats de l'estudi sobre com millorar el Concurs de Castells i les taules de puntuacions. Paral·lelament, ha tingut lloc una reunió d’equips sanitaris, amb l'objectiu de millorar la coordinació i la preparació dels dispositius sanitaris en les diades castelleres, amb la participació també de responsables territorials de Creu Roja.

Sobre la Jornada, Miquel Torregrossa, vocal de la Junta de la CCCC i responsable de seguretat i prevenció de la CCCC, ha afirmat: "Avançar en la seguretat dels castells és un objectiu fonamental per a la CCCC. La Jornada d'avui és un pas més en aquest procés, amb un compromís ferm d’estudiar i millorar els elements de seguretat, com el casc. Ens fa molt contents l’alta participació, destaquem els més de 200 participants de 50 colles diferents."