x
This website uses third-party cookies exclusively to collect analytical data. If you continue browsing or close this notice, you will agree to its use.
Information about cookies
Top

Arrenca la campanya per la integració de nouvinguts a les colles

03-10-2009

La consellera d'Acció Social i Ciutadania, Carme Capdevila; el conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, i el secretari de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya (CCCC), Joan Riera, han presentat avui el projecte Tots som una colla, que té com a objectiu facilitar la incorporació de nous castellers a les colles, i especialment de persones nouvingudes.

El conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació ha destacat com "cap element de la cultura popular catalana ha donat més mostres de capacitat d'adaptació als nous temps com els castells", i que la campanya Tots som una colla suposa, de fet, "un esforç per accelerar processos que ha s'han donat espontàniament en el món casteller". En aquest sentit, el secretari de la CCCC, Joan Riera, ha recordat el paper que les colles castelleres tradicionals van tenir en la integració d'immigrants de la resta de l'Estat als anys 60 i 70. Finalment, la consellera d'Acció Social i Ciutadania, Carme Capdevila, ha remarcat que el projecte és "un bon exemple de treball interdepardamental" i que els castells poden ser una molt bona eina per "una població que ha vingut a Catalunya amb voluntat de quedar-se".

La iniciativa s'emmarca en la mesura 39 del Pacte Nacional per a la Immigració, signat a finals de l'any passat per la gran majoria de partits polítics, agents socioeconòmics i entitats del sector; i que proposa fomentar la incorporació dels nous catalans i catalanes a les entitats culturals i associacions del país.

El projecte l'han iniciat com a prova pilot quatre colles castelleres. Si la prova funciona bé, a partir de l'any vinent s'obrirà a d'altres colles. Les quatre colles que han engegat el projecte són: els Margeners de Guissona, els Marrecs de Salt, els Sagals d'Osona i els Nens dels Vendrell. Representants de les quatre colles han participat en l'acte, aixecant diversos pilars de germanor.

La integració de nous castellers es fa principalment a través de tallers d'introducció teòrica i pràctica, de sis hores de durada. Durant aquestes sessions s'explica el fet casteller, la seva història, el paper cabdal i representatiu que tenen en el conjunt de la cultura catalana, nocions bàsiques i terminologia, entre d'altres. També es fa especial incidència en els mètodes per a construir les torres humanes, evitant riscos innecessaris per a la salut. La proposta s'orienta a totes les franges d'edat, tant s'hi poden acollir menors per a fer d'enxaneta com joves, homes i dones que es puguin distribuir entre les diverses funcions que hi ha dins d'una colla.

El projecte també inclou materials de difusió en vuit idiomes: anglès, francès, àrab, amazic, rus, romanès, castellà i català. L'objectiu és fer difusió dels tallers durant les properes setmanes, especialment entre els col·lectius de persones nouvingudes. Igualment, consta de documents i suport tècnic a més de l'elaboració d'un protocol d'acollida. Donat que es tracta d'un projecte pilot que ha de guiar al conjunt del món casteller, està previst organitzar una jornada un cop s'acabi per tal de fer-ne una avaluació i proposar la seva possible aplicació a la resta de colles del país.

Tots som una colla està organitzat per la Coordinadora de Colles Castelleres, amb el suport econòmic del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació, a través del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana, que hi aporta 35.000 euros, i el suport tècnic de la Secretaria per a la Immigració i de la Secretaria de Joventut, del Departament d'Acció Social i Ciutadania.

Precisament la capacitat d'integració del món casteller i de la cultura popular en general és un dels arguments que ha fet que els castells siguin candidats a ser declarats patrimoni cultural i immaterial de la humanitat de la UNESCO.