x
Aquest lloc web utilitza cookies de tercers exclusivament per recollir dades d'anàlisi. Si continua la navegació o tanca aquest avís, vostè acceptarà el seu ús.
Informació sobre les cookies
Top

Les dades certifiquen que la 2013 ha estat la millor temporada de la història

12-12-2013

Les dades de què disposa la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, moltes d'elles consultables dins la Base de Dades Coordinadora - Jove de Tarragona aquí, permeten afirmar que la temporada 2013 ha estat la millor de la història, tant des del punt de vista quantitatiu com qualitatiu.

A nivell quantitatiu es poden destacar, entre d'altres, els següents elements:
- Al llarg de l'any, la junta de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya ha aprovat un total de 19 colles en formació, una nova categoria pensada per donar millor acollida als nous projectes de colles. Pel que fa a les colles membres de la CCCC, el seu nombre és de 66.
- S'han aixecat 10.400 castells, enllaçant quatre anys consecutius de creixement. El màxim històric es visualitza fent una comparativa de les darreres cinc temporades (fig. 1)
- El nombre d'actuacions ha estat de 1.070, un centenar més que el 2012 i pràcticament el doble que fa 5 anys.

A nivell qualitatiu:
- El 2013 s'han vist pràcticament tots els grans castells que composen el repertori actual, incloent-hi el tres de deu amb folre i manilles (dos de descarregats, tant com en tota la història castellera anterior) i el quatre de nou sense folre.
- Per primer cop, un total d'onze colles han descarregat castells de nou pisos en una temporada. Fins el moment, el màxim havia estat de vuit en un mateix any.
- Un total de 26 colles han fet l'aleta en un castell de vuit pisos (dues menys que el 2012), i s'han aixecat més castell de vuit que mai (772, enfront dels 725 de l'any passat o dels 564 del 2011).
- Les caigudes han representant només el 3,1% de tots els castells intentats, una xifra de les més baixes de la història.
- Pel que fa a l'evolució de les colles, sobre un total de 61 colles (excloent-ne les universitàries, amb una dinàmica de temporada diferent), 26 han obtingut uns resultats clarament superiors als de 2012 i 22 uns resultats equiparables.
- Si apliquem el criteri de la CCCC per establir les categories de les colles (un barem "conservador" ja que contempla els resultats dels tres darrers anys), veurem que el 2013 finalitza amb cinc colles que pugen de categoria (una nova colla de nou, dues de vuit i dues de set) i només una que en baixa (de set a sis). La comparativa dels darrers anys (Fig.2) permet observar clarament com el creixement de nivell no es dóna només pel que fa a les colles punteres sinó que també ve de dalt a baix.