x
Aquest lloc web utilitza cookies de tercers exclusivament per recollir dades d'anàlisi. Si continua la navegació o tanca aquest avís, vostè acceptarà el seu ús.
Informació sobre les cookies
Top

L'estudi psicològic de la canalla diu que l'experiència els és molt positiva

06-04-2013

Les vivències dels nens i nenes que formen part d'una colla castellera representen una "experiència molt positiva" en termes generals. Aquesta és la principal conclusió de l'estudi psicològic encarregat per la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya i que s'ha presentat aquest dissabte en el marc de la Jornada de Prevenció de Lesions en el Món Casteller a Tarragona. Aquesta dissetena edició de la Jornada, organitzada per la CCCC, la Colla Jove Xiquets de Tarragona, els Pataquers de la URV i el Grup de Foment de la Ciència i la Salut en el Món Casteller, ha suposat un rècord absolut d'assistència, amb més de 300 persones de prop de 60 colles diferents.

Pel que fa a l'estudi, desenvolupat per la Universitat Autònoma de Barcelona i amb la col·laboració del CAR de Sant Cugat, es va dur a terme al llarg dels darrers dos anys, amb entrevistes i enquestes a la canalla de prop de 30 colles diferents. L'estudi indica que la canalla castellera se situa en nivells molt alts quant a valors com ara la diversió, l'autoestima i la competència. També es constata que són autònoms a l'hora de decidir practicar l'activitat castellera i si tiren avall en un castell. Pel que fa a l'ansietat, els nivells detectats se situen a la part mitja de l'escala, comparable amb altres activitats com el futbol, bàsquet, handbol, etc. És interessant destacar també que no s'han detectat diferències significatives entre colles. 

A banda d'aquest estudi, la Jornada ha ofert un ampli ventall de ponències, tallers i reunions dedicades a qüestions molt diverses, com ara la kinesiologia aplicada als castells, hàbits alimentaris saludables, els riscos de la gent gran o la tècnica de l'estructura del cinc. També s'ha convocat per primer cop un concurs de pòsters científics, que han guanyat Alba Pellissé i Jordina Massagué amb un pòster que proposa una recerca sobre el sòl pèlvic en dones castelleres, mentre que el segon premi ha correspost al protocol d'actuació sanitària a plaça dissenyat pels Castellers de Barcelona i la Creu Roja.