x
Aquest lloc web utilitza cookies de tercers exclusivament per recollir dades d'anàlisi. Si continua la navegació o tanca aquest avís, vostè acceptarà el seu ús.
Informació sobre les cookies
Top

La temporada arrenca amb la perspectiva que continuï el creixement qualitatiu del món casteller

19-04-2016

Sant Jordi suposa l'arrencada "oficiosa" d'una nova temporada castellera en la què es preveu que continuï l'excel·lent salut d'aquesta pràctica reconeguda com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la Unesco el 2010 i que els darrers anys ha viscut un gran creixement. Aquesta temporada compta a més amb l'estímul extra que suposa la celebració del XXVIè Concurs de Castells de Tarragona, que es convoca bianualment. Tant la temporada com el Concurs s'han presentat aquest migdia a l'antiga fàbrica Damm de Barcelona, donat que la marca cervesera és el principal patrocinador tant de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya com del certamen tarragoní.

Així, Andreu Botella -vicepresident de la CCCC- i Guillermo Soler -gerent- han explicat que la temporada castellera 2016 arrenca amb 88 colles membres de l'entitat federativa i una dotzena més en formació (projectes encara en fase de consolidació), més de 12.000 castellers en actiu i una previsió que s'hi puguin aixecar, al llarg de l'any, prop de 13.000 construccions. En aquest sentit, les dades de la temporada passada apunten a què, després d'un lustre de gran creixement quantitatiu, s'està arribanta una certa estabilització quant al número de castells, actuacions i colles. En canvi, la previsió és que el creixement qualitatiu continuï aquesta temporada, amb les colles superant els seus registres. És important remarcar a més que aquest progrés es dóna en colles de tots els nivells.

En aquest context, per la Coordinadora continua sent fonamental treballar la prevenció de lesions. Els darrers anys s'ha mantingut el percentatge de caigudes entorn el 3%, una dada excel·lent tenint en compte que es dóna en un context de creixement del nivell i també d'aparició de noves colles. La CCCC continuarà apostant per la prevenció activa, però al mateix temps treballa en l'àmbit de protecció passiva amb el projecte per un possible protector cervical.

La 2016 també serà la tercera temporada de funcionament de la marca "Castells", que de mica en mica va creixent. Per Sant Jordi es presentaran dos nous productes llicenciats: el joc de taula "El CrackCasteller" i el Vermut Casteller de Vermuts Miró.

El Concurs de Castells recupera la "faixa d'honor"

Pel que fa al Concurs de Castells, que tindrà lloc a Torredembarra el dia 25 de setembre i a Tarragona els dies 1 i 2 d?octubre, la principal novetat presentada avui ha estat la recuperació de la "faixa d'honor", que es lliurarà a l'enxaneta de la colla campiona del certamen, tal com s'havia fet en les dues primeres edicions de la diada, els anys 1932 i 1933.

La faixa d'honor contindrà elements identificatius del Concurs i de la ciutat de Tarragona i la colla guanyadora podrà lluir-la a les seves actuacions durant dos anys, fins la següent edició del certamen. Amb aquesta iniciativa, el Concurs vol reivindicar el seu llegat històric i facilitar a les colles un element singular per identificar-les com a agrupacions campiones. La faixa d'honor del 1932, que conserva la Colla Vella dels Xiquets de Valls, s'ha convertit així en la gran protagonista de la roda de premsa. Malgrat estar documentat el seu lliurament, no hi ha notícies de la conservació de la faixa d'honor de 1933.

Begoña Floría, tinenta d'alcalde de Cultura de l'ajuntament de Tarragona, i Xavier Gonzàlez, director del Concurs, han remarcat el caràcter excepcional del Concurs de Castells, que acollirà un total de 44 colles en tres jornades i compta amb un pressupost global d'uns 400.000 euros. Tots dos han remarcat la funció que fa de "porta d'entrada al món casteller per a molts mitjans internacionals".