x
Aquest lloc web utilitza cookies de tercers exclusivament per recollir dades d'anàlisi. Si continua la navegació o tanca aquest avís, vostè acceptarà el seu ús.
Informació sobre les cookies
Top

La Coordinadora i l’Arxiu Nacional de Catalunya col·laboren per compartir cada mes una foto castellera icònica

31-01-2023

La Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya (CCCC) ha establert una col·laboració amb l’Arxiu Nacional de Catalunya per donar visibilitat al fons documental que té relació amb l’activitat castellera. L’objectiu d’aquesta col·laboració és fer difusió del contingut del fons de què disposa l’Arxiu, si bé parlem en aquest cas de temàtica castellera, al mateix temps que es protegeix i es dona visibilitat al patrimoni fotogràfic que envolta i enriqueix el món casteller.

Aquesta col·laboració es materialitzarà d’entrada amb la campanya a les xarxes socials de la Coordinadora ‘La foto del mes’: una iniciativa amb la qual es compartirà periòdicament una fotografia icònica de temàtica castellera i amb història provinent del fons documental de l’Arxiu Nacional de Catalunya. A més, l’Arxiu elaborarà a la seva pàgina web un eix cronològic amb les fotografies seleccionades al llarg de l’any.

https://bit.ly/Castells2023 

La Coordinadora vol emfasitzar el valor de l’Arxiu Nacional de Catalunya, dels fons digitalitzats i de la tasca que desenvolupen dia a dia per mantenir vives aquestes instantànies de la història i que no quedin en l’oblit. Al costat de l’arxiu català, la CCCC vol desenvolupar una de les seves funcions en la línia de promoció i difusió del patrimoni cultural dels castells en tots els seus formats.

Per això, agrair de nou la implicació i la mà estesa en tot moment de l’Arxiu Nacional de Catalunya, que el 16 de novembre de 2022 va sumar-se a la campanya ‘#castells’ per visibilitzar el fet casteller en el marc del 12è aniversari de la inclusió dels castells a la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO.

Pere Català i Pic

L’edició de 2023 de ‘La foto del mes’ se centrarà en el llegat fotogràfic del vallenc Pere Català i Pic (1889, Valls - 1971, Barcelona), amb fotografies compreses entre finals del segle XIX i el primer quart del segle XX. Reconegut com un dels exponents més importants de la fotografia catalana, Català té una trajectòria que es pot llegir des de la quotidianitat de l’ofici però també des de la perspectiva d’un intel·lectual, d’un ‘self-made man’.

Pare de Pere Català i Roca, Pere Català Pic és conegut pel famós cartell ‘Aixafem el feixisme’, va desenvolupar diversos oficis, i al llarg de la seva carrera fotogràfica, va immortalitzar moments de la història dels castells a Valls i altres localitats que a l’època acollien l’activitat castellera en els dies assenyalats.