x
Aquest lloc web utilitza cookies de tercers exclusivament per recollir dades d'anàlisi. Si continua la navegació o tanca aquest avís, vostè acceptarà el seu ús.
Informació sobre les cookies
Top

La recerca per millorar la seguretat obrirà la jornada de prevenció de lesions en el món casteller

16-02-2023

La recerca al voltant de la seguretat als castells serà l’encarregada d’obrir la 27a edició de la Jornada de prevenció de lesions en el món casteller, que organitza la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya (CCCC) i que se celebrarà el dissabte 4 de març amb Sant Cugat del Vallès amb la colla del municipi com a amfitriona. La jornada comptarà amb persones expertes en diferents àmbits que oferiran tallers i sessions als equips tècnics de les colles.

Després de la benvinguda institucional, el responsable de seguretat de la CCCC, Ignasi Escamilla, i el membre del Grup de Foment, Enric Rovira, obriran la programació amb una comparativa de les caigudes i de la sinistralitat 2018-2022. També hi haurà lloc per parlar de l’Estudi de la sinistralitat amb la canalla, amb el doctor Manuel González, director de l’estudi, i de com millorar l’equilibri dels castells a través de la visió, amb la proposta metodològica de l’optometrista Marta Prat.

Tallers per als equips 
Els tallers d’aquesta edició abordaran les claus de l’estructura del pilar caminant, amb Xavier Bailach, ex-cap de pinyes dels Xiquets del Serrallo; la gestió dels comunicats d’accidents, de la mà de la responsable de gestió de sinistres de la CCCC, Maite Sánchez; i una sessió de simulació per gestionar caigudes amb múltiples persones lesionades, a càrrec de Miquel Escobar i l’equip de Creu Roja Tarragona.

Les sessions pràctiques també tractaran l’organització d’un dispositiu a plaça, amb els Castellers de Sant Cugat; com preparar per a una caiguda a la canalla que encara no ha caigut mai, per la psicòloga Anna Jordana (Castellers de Sabadell). Finalment, Esther Ricort i altres responsables de canalla de la Colla Vella dels Xiquets de Valls explicaran mesures per a la cura, el transport, el manteniment i l’ajust del casc casteller.

La jornada de prevenció culminarà a la tarda amb dues ‘converses cafè’: una capitanejada per la responsable de l’Àrea mèdica de la CCCC, Sílvia Simó, sobre com traslladar els consells de salut i de seguretat dels equips sanitaris a la resta de les colles, i l’altra, centrada en els equips de comunicació per transmetre informació de lesions després d’una caiguda. Aquest segon diàleg entre representants dels Castellers de Sants i Castellers de la Vila de Gràcia, entre d’altres, plantejarà preguntes com ara si cal fer-ho, quan, com i a qui.

La jornada de prevenció 
El món casteller, mitjançant la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya (CCCC), ha demostrat al llarg dels darrers anys una gran preocupació per la prevenció de lesions, que s'ha concretat, entre d'altres mesures, en la celebració cada any d'unes jornades dedicades a aquesta temàtica, l'impuls a nombrosos estudis científics i l'adopció de noves mesures de protecció, com ara el casc per la canalla.

En aquest sentit les Jornades de Prevenció de Lesions, impulsades pel Grup pel Foment de la Ciència i la Salut en el Món Casteller, se celebren cada any des del 1994 i permeten presentar les novetats en quant a estudis i innovacions en aquest àmbit.

Les jornades estan adreçades especialment als equips tècnics de les colles. Les inscripcions ja estan obertes i es poden formalitzar a través de la intranet de www.castellscat.cat .