x
Aquest lloc web utilitza cookies de tercers exclusivament per recollir dades d'anàlisi. Si continua la navegació o tanca aquest avís, vostè acceptarà el seu ús.
Informació sobre les cookies
Top

Els castells, eina de salut i integració per a persones privades de llibertat

06-07-2023

“Una nova pinya” és un projecte d’integració de persones privades de llibertat impulsat per l’equip sanitari de la Unitat de salut mental del centre penitenciari Brians 1 (UHPP Catalunya) amb la col·laboració dels Vailets de Gelida, el Parc Sanitari Sant Joan de Déu, el propi centre i la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya.

Juanjo, Laura, Diana, Noa i Mireia, membres dels Vailets de Gelida i treballadors de la UHPP, són les persones que lideren i coordinen el projecte que pretén acompanyar als pacients del centre de Sant Esteve Sesrovires aportant eines i nous recursos per millorar la seva salut mental i facilitar la seva rehabilitació i reinserció en una societat amb moltes mancances al sistema.

La primera fase del projecte es planteja a partir de tres sessions al centre on l’activitat i els valors castellers són protagonistes. Es tracten aspectes d’història, tècnica i vocabulari casteller, i aquesta setmana s’han pogut fer les primeres pràctiques en posicions de baix, segon, lateral o agulla, entre d’altres.

“Una nova pinya” és una prova pilot on hi participen cinc pacients de l’hospital sanitari de Brians 1, que volen formar part del projecte de forma voluntària i que compten amb el permís dels responsables del centre. S’exclouen pacients amb delictes de naturalesa sexual, contra la dona o menors.

Els anys 2016 i 2017 hi va haver dues experiències prèvies amb participació a les diades de Vailets de Gelida i la diada solidària de Castellers de Terrassa. La bona acollida per part dels pacients participants (dues persones van acabar formant part de colles castelleres) així com de les pròpies colles va fer que aquelles dues propostes puntuals es convertissin en les precursores del projecte pilot en curs.

Més enllà de la presó
Els castells han entrat a centres penitenciaris en diverses ocasions però aquesta vegada entren per sortir perquè el programa inclou sessions teòriques i presencials dins el centre però també amb sortides a diverses diades castelleres. Durant els propers mesos estan previstes fins a quatre sortides que comptaran amb la complicitat de les colles participants i la supervisió de personal sanitari de Brians 1, juntament amb persones voluntàries de la colla col·laboradora, Vailets de Gelida, que ja han participat als tallers previs.