x
Aquest lloc web utilitza cookies de tercers exclusivament per recollir dades d'anàlisi. Si continua la navegació o tanca aquest avís, vostè acceptarà el seu ús.
Informació sobre les cookies
Top

La Colla Castellera de l’Esquerra de l’Eixample, colla de ple dret de la Coordinadora

19-07-2023

La junta de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya (CCCC) ha aprovat aquest dilluns el pas de la Colla Castellera de l’Esquerra de l’Eixample, de Barcelona, a colla de ple dret, un cop superat el període de colla en formació que va iniciar l’any 2019. També s’ha acordat que la resta de colles en formació mantenen aquesta condició i segueixen en el seu procés: Colla Castellera del Pallars (Tremp, 2018), Colla Castellera de Cerdanya (Das, 2019), Guillats de la Selva (Santa Coloma de Farners, 2019), Colla Castellera de Vacarisses (2021), Castellers del Foix de Cubelles (2022) i Xiquets de Torredembarra (2022). La decisió s’ha pres després de completar la ronda de visites de seguiment i avaluació que es va iniciar al maig i ha culminat aquest dilluns amb la valoració final de la junta.

En el cas dels Esquerdats, sobrenom de la colla de l’Eixample barceloní, la junta considera que la bona progressió de la colla, la consolidació del projecte, la implicació amb les activitats de la CCCC i l’assoliment de castells de 7, mereix el pas d’aquesta formació a colla de ple dret.

Per la seva banda, Colla Castellera de Cerdanya, Colla Castellera de Vacarisses, Castellers del Foix de Cubelles i Xiquets de Torredembarra segueixen el seu procés natural com a colla en formació de la CCCC, un procés que, en els dos primers casos, s’ha allargat més de l’establert al protocol a causa de la pandèmia de la COVID-19 que va deixar dues temporades en blanc. L’avaluació que aquestes colles haurien passat el 2020 s’ha dut a terme durant les darreres setmanes, entenent que la temporada passada encara era de recuperació i que difícilment donaria una visió real de l’estat de salut dels projectes.

Finalment, la Colla Castellera del Pallars i la Colla Castellera de la Selva, s’ha acordat que segueixin amb una pròrroga del seu nivell en l’estatus de colla en formació per no haver fet arribar a temps els informes de les colles padrines requerits segons el protocol aprovat a l’assemblea de 2019. Tot i així, es vol reconèixer la tasca de les colles que les darreres diades han estat duent actuacions completes a plaça i que han recuperat i, fins i tot, superat, el nivell tècnic d’abans de la pandèmia.
A banda d’aquestes sis, la Colla Castellera del Baix Montseny també pertany al grup de colles en formació. Ha estat la darrera incorporació a la CCCC tot just aquesta mateixa temporada.

Una colla en formació ha de superar un procés que dura un mínim de tres anys i màxim cinc amb la voluntat d’assegurar al màxim la viabilitat del projecte abans de ser considerades colles de ple dret. En l’avaluació que es farà després del primer any d’haver entrat a la CCCC, es tenen en compte aspectes tècnics que inclouen el mínim d’una actuació completa el darrer any, així com d’altres administratius i de gestió com el teixit social de la colla, la participació a cursos i jornades de la CCCC, el respecte a les bones pràctiques castelleres o la sostenibilitat econòmica de la colla, entre d’altres. Si passats els cinc anys la colla no ha assolit els objectius es donarà de baixa a la CCCC quedant oberta la possibilitat d’una futura nova sol·licitud.