x
Aquest lloc web utilitza cookies de tercers exclusivament per recollir dades d'anàlisi. Si continua la navegació o tanca aquest avís, vostè acceptarà el seu ús.
Informació sobre les cookies
Top

La CCCC impulsa la publicació d’un llibre il·lustrat que repassa la història dels castells

05-09-2023

L’editorial Comanegra publica el seu primer llibre il·lustrat sobre la història del fet casteller. A ‘On és l’Estel·la? Una història de castells’, de l’Estudi Xevidom, la protagonista de la col·lecció és testimoni d’algunes de les etapes i fites de la trajectòria d’aquesta tradició bicentenària. El llibre es presentarà el 16 de setembre, en el marc de la Fira del Llibre en Català.

L’Estel·la descobreix els orígens dels castells a una Festa de la Candela a Valls del segle XVIII, i revisita el primer castell de nou el 1851 o el primer Concurs de Castells a Tarragona. Hi són presents la ‘renaixença’ dels castells al final del franquisme, la creació de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, la participació dels castells a la cerimònia d’inauguració dels Jocs Olímpics de Barcelona ‘92, i la inclusió dels castells a la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la Unesco.

Aquesta publicació de Comanegra ha estat impulsada per la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, que al final del llibre encoratja a “seguir fent créixer aquesta tradició bicentenària on els èxits no són mèrit d’una sola persona, sinó que són el fruit del compromís diari de molta gent”, i compta amb la col·laboració de la Càtedra URV per a l’Estudi del Fet Casteller.

Promoció i difusió del fet casteller

Una de les línies de treball més importants de la CCCC des de la seva creació és la promoció i difusió del fet casteller amb diferents accions o activitats. Un dels elements més importants és la pàgina web en quatre idiomes que permet aprofundir en qualsevol aspecte casteller, però a més, darrerament s’han impulsat campanyes a nivell nacional per fomentar la participació a les colles, s’han editat vídeos de difusió dels valors i les emocions que representen els castells, i s’ha signat un acord de col·laboració amb l’Arxiu Nacional de Catalunya per a publicar fotografies antigues a través de les xarxes socials. El llibre “On és l’Estel·la?” és un pas més en la tasca de promoure el fet casteller, en aquest cas, entre els més petits repassant la història.

On és l’Estel·la?

Comanegra va publicar el seu primer llibre de la sèrie “On és l'Estel·la?” l'any 2018, amb una enorme repercussió i èxit de vendes, i el van seguir dos llibres més i un puzle amb la mateixa protagonista. L'independentisme català, les festes i tradicions catalanes, els confinaments i la història de Catalunya han estat els temes anteriors de la sèrie que arriba, segons els seus editors, a la màxima excel·lència amb aquest llibre sobre la història dels castells. L'Estel·la és un dels estendards del catàleg d'una de les joves editorials més importants del país, i el treball conjunt entre la CCCC, la Càtedra i Comanegra ha estat plenament satisfactori.