x
Aquest lloc web utilitza cookies de tercers exclusivament per recollir dades d'anàlisi. Si continua la navegació o tanca aquest avís, vostè acceptarà el seu ús.
Informació sobre les cookies
Top

80 anys de memòria castellera

17-05-2025

La Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya (CCCC) ha organitzat aquest dissabte 17 de maig un esmorzar amb 14 de les 30 persones que han estat protagonistes del recull de converses del projecte de memòria oral.

La trobada, en un format d’esmorzar informal, ha tingut lloc al Forn de Nulles que ha reafirmat així la seva implicació i aposta pel reconeixement dels castells i la defensa de la cohesió que històricament ha fet gran el món casteller. En aquesta línia, el proper dia 7 de juny acollirà la presentació de la temporada castellera de RAC1 de la que n’és patrocinador principal per segon any.

Durant el matí les persones assistents han recordat els primers 3de8 dels anys ’50 de les colles del Vendrell i vallenques, o el pilar de 5 que feien els germans Batet, així com diferents anècdotes i vivències de les dècades de mitjans del segle passat, quan la realitat castellera era molt diferent a l’actual.

Un agraïment enorme a totes les protagonistes per la seva generositat, així com a les colles per la complicitat:

Ramonet San Nicolàs, Ramon Batalla, Guillem Bartolí i Aurora Batet de la Colla Vella dels Xiquets de Valls (l’Aurora vinculada també als Xiquets de l’Eramprunyà i breument a la Muixerra); Josep Maria Pallarès, Paquita Trenchs, Enric Montserrat i Lluís Lirón de la Colla Joves Xiquets de Valls; Jaume Clavetaire i Àngel Oriol dels Nens del Vendrell (tot i que l’Àngel actualment està vinculat a la Colla Castellera de Sant Pere i Sant Pau); Josep Rabella, Joan Serres i Àngel Navarro dels Minyons de l’Arboç.

Projecte de memòria oral

La CCCC va impulsar, l’estiu de 2024, un exercici de recopilació de memòria oral amb la col·laboració de la Càtedra URV per l’estudi del fet casteller, i amb la complicitat de l’Institut Ramon Muntaner (IRMU) i l’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial (OPEI) de la Generalitat de Catalunya.

El projecte, titulat “Memòria dels castells. Les veus d’una tradició en evolució”, té com a objectiu recollir les històries del fet casteller en veu dels seus protagonistes per salvaguardar el seu testimoni i vivències no documentades.

En una primera fase, es van identificar totes aquelles persones vinculades al món casteller nascudes a la dècada de 1950 o abans per, a continuació i a partir del cens resultant, seleccionar fins a 30 perfils per participar en unes converses (dirigides i enregistrades) per tal de poder fer el buidat i posterior difusió que s’espera presentar durant aquesta temporada.