x
This website uses third-party cookies exclusively to collect analytical data. If you continue browsing or close this notice, you will agree to its use.
Information about cookies
Top

Comunicat oficial de la junta de la CCCC sobre l'accident de Ramon Rovira

15-09-2011

Diumenge dia 11 de setembre, durant l'actuació castellera de celebració de la festa major de Montblanc, els Castellers d'Esplugues van fer un dos de set que va caure després de ser carregat. Ramon Rovira Sanahuja, un membre dels Minyons de l'Arboç de 74 anys que estava col·laborant a la pinya dels espluguins, fet habitual entre les colles, va rebre un fort impacte. Com a conseqüència del mateix, va ser traslladat ràpidament al CAP de Montblanc i posteriorment a l'hospital de la Vall d'Hebron de Barcelona.

L'impacte va comportar una lesió greu a la columna, a nivell de la segona vèrtebra cervical, amb afectació irreversible dels centres respiratoris i comportant la mort d'aquest casteller avui a les 09:30.
Ramon Rovira era membre dels Minyons de l'Arboç des del 1958 i era un component molt estimat dins la colla per la veterania i el "saber fer" que hi aportava. Era molt actiu dins la població: participava en la carretillada de la Festa Major, era portant de la Mare de Déu dels Dolors, en les caramelles, petanques, ball de bastons, Associació d'Avis... La seva mort ha commocionat fortament els Minyons de l'Arboç, els Castellers d'Esplugues i el conjunt de la comunitat castellera, formada per més de 60 colles d'arreu del país. El món casteller vol fer pinya molt especialment a l'entorn de la família del Ramon Rovira.

La Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya i les pròpies colles han treballat intensament els darrers anys en la prevenció dels riscos i els accidents. Fruit d'aquest treball ha arribat l'adopció de mesures de protecció com ara el casc de la canalla, l'ús de xarxes i terres protectors a l'assaig o l'edició del fulletó "Fem pinya" amb un conjunt d'indicacions pels castellers amb l'objectiu de fer pinyes més segures. El treball fet a les colles i la progressiva conscienciació de la importància cabdal de la seguretat en els assajos i les actuacions ha permès que, en els darrers quinze anys, el percentatge de castells que cauen s'hagi reduït a la meitat, situant-se actualment a l'entorn del 3,5% dels gairebé 7.000 que s'aixequen cada temporada, i que el nombre de lesions hagi anat disminuint any rere any.
És primordial per a la seguretat que tots els castellers mantinguin, en tot moment, les posicions recomanades pel que fa a la col·locació del cap i dels braços i a la posició a la pinya en funció de l'alçada i les condicions físiques de cadascú.

En aquest cas, després d'analitzar exhaustivament tots els elements disponibles s'evidencia que, en el moment de l'impacte, el casteller es trobava en una postura inadequada per a la pràctica castellera, tal i com s'indica en les recomanacions de seguretat establertes per la pròpia CCCC. L'accident posa de relleu la importància de no baixar la guàrdia i la responsabilitat que tenim totes les colles de minimitzar el risc d'accidents i per conscienciar tots els nostres castellers de seguir les recomanacions de seguretat.
Des de la Coordinadora, en representació de totes les colles castelleres de Catalunya, volem expressar el condol a la família del Ramon. Els Minyons de l'Arboç i de tot el món casteller està al costat de la família i en comparteix el dolor. Entenem que en Ramon (el marit, el pare, el tiet, l'amic, el company casteller...) ha estat i estarà per sempre en totes les pinyes, al nostre cap i al nostre cor.

La colla i la família han expressat la seva voluntat que les actuacions programades aquest cap de setmana es mantinguin, si així ho consideren els organitzadors i les colles participants. La Coordinadora recomana que les actuacions arrenquin amb un pilar de dol conjunt en record a Ramon Rovira.

Comunicat aprovat per la junta de la CCCC.
Valls, 15 de setembre de 2011