x
This website uses third-party cookies exclusively to collect analytical data. If you continue browsing or close this notice, you will agree to its use.
Information about cookies
Top

Reivindiquen els valors castellers en l'aniversari del Patrimoni de la Humanitat

17-11-2011

El conseller d'Empresa i Ocupació, F. Xavier Mena, i el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, van inaugurar, el 16 de novembre, al Jardí del Palau Robert, l'exposició fotogràfica "Castells i castellers. Patrimoni Immaterial de la Humanitat", una mostra que vol retre homenatge a les persones i colles que han convertit els castells en un símbol de Catalunya i en un dels tresors culturals de la humanitat. L'acte d'inauguració va coincidir amb l'aniversari de la inclusió dels castells a la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Unesco.

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, va destacar la importància dels castellers en la transmissió dels valors catalans al món: "A través dels castellers ens expliquem al món perquè representen els nostres valors, són símbol de la nostra nació: una cultura moderna i arrelada al territori i respectuosa amb la tradició; una societat oberta i integradora; el rigor sense excessiva competitivitat, i la transmissió de valors col·lectius". Mascarell també va destacar que els castells "són un fet cultural, no esportiu", i que cal "agrair doblement" l'esforç que fan les colles per mantenir-ho així.

Per la seva banda, el conseller Mena va ressaltar que les tres funcions que assenyalen els castellers amb les seves construccions ha de ser el full de ruta perquè Catalunya pugui sortir de la situació de crisis actual. "Si estem cohesionats -ha afegit-, treballem en equip i cerquem superar-nos i afegim esforç a tot el que fem dia a dia, el nostre país té un futur en positiu". El conseller F. Xavier Mena va destacar que des del Departament d'Empresa i Ocupació "reivindiquem que l'esperit casteller s'estengui a tota la nostra societat".

Finalment, la presidenta de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, Anna Guasch, va explicar que la designació per part de la Unesco havia estat "la culminació d'una progressió constant en el creixement del prestigi del món casteller", i que aquesta distinció no havia estat per l'alçada o la dificultat dels castells com pels valors que traspuen les colles que els construeixen.

A l'acte també hi van assistir el director general d'Atenció Ciutadana i Difusió, Ignasi Genovès; el director del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana, Lluís Puig; el director de l'Agència Catalana de Turisme, Xavier Espasa; el director general d'Editores Lunwerg, Javier Zaldúa; i representants del grup Damm i de l'empresa Basf. Els Castellers de Barcelona, els Castellers de la Vila de Gràcia i la Colla Jove de Barcelona van aixecar tres pilars commemoratius.

La mostra, que es podrà visitar fins al 16 de març del 2012, l'organitzen l'Agència Catalana de Turisme, adscrita al Departament d'Empresa i Ocupació, i Editores Lunwerg, amb el patrocini de les empreses Damm i Basf. L'exposició aplega una selecció de fotografies que es publiquen en el llibre Castells i Castellers. Una voluntat col·lectiva, editat per Lunwerg, que també es va presentar el mateix dia al Palau Robert. La presentació va anar a càrrec del director general d'Editores Lunwerg, Javier Zaldúa; la presidenta de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, Anna Guasch; un dels autors del llibre, Joan Beumala, i un dels fotògrafs, Rafael López Monné.

Fotos: Vanessa Miralles / Palau Robert