x
This website uses third-party cookies exclusively to collect analytical data. If you continue browsing or close this notice, you will agree to its use.
Information about cookies
Top

La temporada 2015 arrenca amb perspectives que el creixement continuï

08-05-2015

La temporada castellera 2015 arrenca amb 94 colles i més de 12.000 castellers en actiu, i la previsió que el creixement que ha caracteritzat l'activitat els darrers cinc anys continuï. Així, l'any amb tota probabilitat es tancarà a l'entorn dels 13.000 castells portats a plaça en unes 1.200 actuacions i altres actes amb presència castellera. La Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya ha presentat aquestes dades avui al migdia en un acte celebrat a l'antiga fàbrica d'Estrella Damm, principal patrocinador del món casteller. En aquest sentit, el director general de la companyia, Enric Crous, ha anunciat que ja s'està treballant per renovar el conveni de col·laboració aquest any mateix, tot i que l'actual té vigència fins el 2016.

En sis anys s'ha duplicat el nombre de construccions aixecades cada temporada, arribant a les prop de 12.500 l'any passat. Tot apunta que aquest creixement continuarà: en els primers quatre mesos de 2015 ja s'han fet 2040 castells, el que suposa un 10% més que en el mateix període de 2014 (1842 castells). També sembla que continuarà el creixement qualitatiu, relatiu al nivell de les colles castelleres. Així, a 30 d'abril el 2014 s'havien descarregat 59 castells de vuit i el 2015 ja se n'han descarregat 84.

Aquest creixement fa encara més important la prevenció de lesions. La previsió és que el percentatge de caigudes es mantingui entorn el 3% (a 30 d'abril era del 2,2%). Des de la Coordinadora es continuarà apostant per la seguretat activa i s'editarà una versió en vídeo del fulletó "Fem pinya". En aquest sentit, el president de la CCCC, Josep Maria Cortès, ha destacat la importància prioritària que la prevenció té per l'entitat. Un altre element important és que a partir del setembre el casc serà també obligatori pels poms de dalt de les colles universitàries. D'aquesta manera es tanca el cicle iniciat deu anys enrere quan es va començar a estudiar la possibilitat d'implantar un casc casteller.

En un altre àmbit cal destacar que el 16 de novembre se celebrarà el cinquè aniversari de la inclusió dels castells a la llista representativa del patrimoni cultural immaterial de la Unesco. A més, el món casteller disposa des de l'any passat d'una nova eina per treballar en la difusió del món casteller i la captació de recursos: la marca "Castells. Colles Castelleres de Catalunya". Al llarg de l'any s'incrementarà el número de productes vinculats.