03-06-2021
Arran de les informacions publicades avui per alguns mitjans, des de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya (CCCC) creiem necessari desmentir certs aspectes reflectits als articles així com exposar alguns matisos sobre la situació actual i gestions per part de l’entitat:
En relació a l’assegurança i en una situació tan complicada i anòmala com la que estem vivint des de fa més d’un any, la renovació de 2021 es va fer amb la condició d’assumir un 20% de l’import en concepte de dipòsit que incloïa la cobertura dels assajos amb les limitacions que s’establissin en cada moment per les autoritats pertinents. Aquesta decisió es va prendre per tal de garantir que la pòlissa estigués SEMPRE activa i cobrís l’activitat permesa segons l’evolució de la situació sanitària.
L’excepció de les actuacions es va acordar entenent que en el moment que es pogués recuperar l’activitat a plaça seria perquè s’ha recuperat una certa normalitat i s’assumirà la totalitat de la quota des del moment que així es notifiqui a l’asseguradora.
A dia d’avui i entenent que amb la limitació de 20 persones que permet la normativa vigent NO es poden fer actuacions castelleres, no s’ha pres encara la decisió d’ampliar la cobertura de la pòlissa.
Dimarts es va comunicar a les colles la voluntat de poder cobrir tot el que es pugui anar realitzant més enllà de l’activitat al local d’assaig. Dèiem, literalment: “No cal dir que la voluntat i l’objectiu en cap cas serà frenar l’activitat, sinó tot el contrari, i farem el possible per cobrir tots els actes castellers simbòlics que la situació sanitària ens vagi permetent”.
En un altre ordre de coses, ahir a la nit efectivament es va rebre una proposta de reunió amb els Castellers de Vilafranca però en cap cas es feia constar que requerís d’urgència.
Considerem gravíssima la insinuació que la CCCC pugui afectar la reactivació de l’activitat castellera per motius econòmics quan la prioritat han estat i seran sempre els sanitaris. Comparar els castells amb els sectors de la restauració i de l’oci nocturn és, efectivament, apel·lar al tema econòmic i no compartim que ens hi haguem de posar al mateix nivell per un tema de responsabilitat i respecte ja que es tracta d’activitats econòmiques de les que depenen el benestar de moltes famílies.
Des de la CCCC s’ha fet arribar al Departament de Cultura la petició de flexibilitzar les mesures per tal que permetin recuperar l’activitat que ens és impossible amb les limitacions actuals. Entenent que el marc ha de ser acotat per les autoritats competents que coneixen la realitat sanitària, no s’ha fet una proposta tancada en aquest sentit. Per tant és important aclarir també que és impossible que s’hagi pogut rebre (oficialment o no) informació “des del Departament de Cultura i des del mateix Procicat sobre que el nou pla sectorial del sector que sortirà en breu contemplarà íntegrament la proposta feta per la Coordinadora en relació a les limitacions de la represa del sector casteller”.
Ens consta que des de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural s’està treballant en la línia de la flexibilització de les mesures i que properament hi podria haver una actualització del pla sectorial. Confiem en la seva feina i sabem que vetlla per aquesta recuperació dels carrers i de la cultura tant com nosaltres.
Finalment només ens queda lamentar que totes les vies de comunicació i participació amb la CCCC no hagin estat suficients pels Castellers de Vilafranca, pensant especialment en el grup de treball COVID-19 del que van ser impulsors i la proximitat amb la Direcció Mèdica que ha demostrat una implicació i compromís inqüestionables. Ens hauria agradat tenir l’oportunitat de parlar en comptes de trobar directament els articles publicats abans, fins i tot, de rebre un burofax demanant la plena activació de l’assegurança.
Per part nostra seguirem treballant pel que entenem que és el millor pel món casteller i fent el possible per avançar i facilitar la represa en les millors condicions possibles i per a totes les colles, sense excepcions.