x
This website uses third-party cookies exclusively to collect analytical data. If you continue browsing or close this notice, you will agree to its use.
Information about cookies
Top

La gestió de la por de la canalla, protagonista del primer “world cafe” del món casteller

25-05-2024

La Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya (CCCC) ha impulsat el primer “Cafè casteller”, basat en la dinàmica “world cafè” en la que es genera i comparteix coneixement d’un grup de persones expertes. En aquesta primera proposta, que ha tingut lloc el dissabte 25 de maig al Campus de la Universitat Autònoma de Bellaterra (UAB), s’ha debatut entorn la gestió de la por de la canalla.

L’activitat ha estat dissenyada amb la complicitat del Grup d'Estudis de Psicologia de l'Esport de la UAB, que ha dinamitzat les 40 persones assistents d’una vintena de colles. Dividides en grups, les participants han generat el debat a partir de set preguntes: què li fa por a la canalla i com ho expressa? Què i com li expliquem a la canalla què són les caigudes i les seves conseqüències? Hem caigut, què fem a plaça? I com encarem la setmana següent a assaig? Com treballem la por de les famílies? On estan els límits? Com a equip, com gestionem la por de la canalla?

Des de l’organització es destaca la importància d’aquests espais per compartir preocupacions i generar coneixement expert, especialment, en la gestió psicològica que s’entén com la menys treballada a l’entorn de la pràctica castellera. Les darreres dècades s’ha avançat molt en la mecànica o en la tècnica de les estructures, mentre que el focus a l’atenció psicològica és molt més recent.

Ningú coneix el fet casteller millor que les castelleres i els castellers. Parlem entre nosaltres, posem en comú els nostres coneixements i els donem una estructura per compartir-los entre colles. Les conclusions de la jornada es recolliran tant en document de text com en infografia amb les idees clau, i es farà arribar a totes les colles.