x
This website uses third-party cookies exclusively to collect analytical data. If you continue browsing or close this notice, you will agree to its use.
Information about cookies
Top

#SOMEXEMPLE la campanya de presentació de la Comissió d’Equitat de la CCCC

03-10-2018

Ahir dia 2 d'octubre de 2018, aprofitant la signatura del conveni de col·laboració entre el Concurs de Castells i la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, es va presentar la Comissió d’Equitat de la CCCC junt amb l’anunci de la campanya #somexemple que aquest dies rodarà per les xarxes socials i per les televisions locals i, a més a més, aquest cap de setmana de Concurs de Castells per les pantalles de la TAP.

El passat mes de maig, la CCCC va crear la Comissió d’Equitat, comptant amb la participació de més d’una vintena de colles castelleres. Aquesta parteix de la necessitat evident d’abordar temes d’igualtat des de diverses perspectives, fent especial èmfasi en racisme, gènere i LGBTIfòbia.

Des de la CCCC s’havia diagnosticat ja de forma inicial aquesta necessitat i per això el programa de la Junta inclou la creació de comissions i equips de treball per treballar aquests temes que havien sorgit en el si de les colles. La CCCC serà el paraigua des del que se’ls donarà suport i cobertura alhora que establirà eines comunes i línies estratègiques de treball conjunt.

Com és ben sabut, les colles són un reflex de la societat i per tant no estan exemptes dels valors patriarcals i masclistes que imperen actualment. Si ens fixem en la diagnosi de gènere que es va dur a terme a principis d’aquest any veurem, per exemple, que la representació de dones i homes en els òrgans de decisió de les colles és molt desigual. En aquest sentit, cal donar resposta a totes les situacions de greuge, discriminació o desigualtat que puguin sorgir. A més a més veiem necessari fer pedagogia i sensibilització sobre tots aquests temes, reforçant els valors castellers, en tant que valors humans, els quals són bandera i identitat de la nostra activitat cultural: els castells, les colles i les persones castelleres que les integren.

Així doncs, la Comissió d’Equitat, integrada per una quarantena de castelleres i castellers, s’articula a través d’una comissió plenària de la que en pengen, per ara, tres eixos principals de treball: gènere, racisme i LGTBIfòbia. Des d’aquesta comissió volem, per una banda, donar-nos recolzament entre les diferents comissions i grups de treball de cada colla (formació, espais de trobada, documentació, compartir dinàmiques, iniciatives, activitats, etc.) i per l’altra, treballar des de la prevenció, la sensibilització i l’abordatge en àmbits com l’educatiu o el jurídic.