x
This website uses third-party cookies exclusively to collect analytical data. If you continue browsing or close this notice, you will agree to its use.
Information about cookies
Top

Els castells, al Congrés de la Societat Catalana de Medicina de l'Esport

21-04-2013

El món casteller va ser present en el sisè Congrés de la Societat Catalana de Medicina de l'Esport, celebrat els passats dies 19 i 20 d'abril a Terrassa, mitjançant la ponència "Patologia dels castellers", presentada en sessió plenària per Daniel Castillo, director mèdic i científic de la CCCC, i Jaume Rosset, que ho va ser fins l'any passat. Els dos metges van exposar quin és el nivell de risc dels castells, quines són les dinàmiques que redueixen aquest risc (mecanismes de caiguda, efecte absorvent de la pinya, etc.), així com els diferents estudis i mesures de protecció desenvolupades en els darrers anys, acabant amb l'estudi psicològic de la canalla castellera presentant recentment.

La part més interessant va correspondre amb el torn de preguntes dels assistents, que es van interessar per aspectes concrets i que sovint van admetre que desconeixien tota la feina que s'havia fet des de l'àmbit casteller. En aquest sentit, Jaume Rosset va destacar que l'evolució des del 1992, quan ell va entrar en el món casteller, havia estat "molt positiva", i alhora va remarcar que en definitiva havia evolucionat "al ritme que també ho ha fet la societat, que ara posa molt més l'accent en la seguretat i la prevenció que fa vint anys". Per la seva banda, Dani Castillo va remarcar com el descens en el percentatge de castells que fan llenya ha coincidit els darrers anys amb el màxim nivell de les colles, la qual cosa "demostra que es pot ser conservador a l'hora de fer enrere un castell per evitar la caiguda i aconseguir grans resultats".